Uz “to – be” liste #sanjajostvarujbudi

Svakodnevnica koju živimo prepuna je zadataka koje moramo… i često na kraju dana gledamo u svoje “to-do liste” zbrajajući što jesmo ili nismo napravili. A što kad biste fokus sa “to-do” liste prebacili na “to-be” liste i tako si omogućili novi pogled na sebe i svoje dane!? Krenimo…

#sanjajostvarujbudi Hlifestyle.eu

Mnogo toga se od nas očekuje ili nam se barem tako čini. Zadnjih dana mi baš u našem malom kolketivu shvaćamo da najveća očekivanja imamo sami od sebe i da smo često generirali dodatni nepotrebni stres. „To-do“ liste sami na kraju krajeva kreiramo ali upravo smo mi ti koji ih možemo i promijeniti.

Da se razumijemo mi nismo za anarhiju, kaos, stihiju jer i sami volimo sistematičnost ali nekad je uistinu važno olabaviti prvenstveno prema samima sebi. Mantramo si “budi nježniji prema sebi!”. Jer iz te nježnosti i ljubavi prema sebi možemo kvalitetnije manifestirati nježnost i ljubav prema drugome.

#sanjajostvarujbudi Hlifestyle.eu

Lijepo je imati ciljeve i znati gdje idemo… Ali ako nam dostizanje ciljeva predstavlja svrhu življenja mi nikad nećemo biti zadovoljni. Isključiva posvećenost dostizanju ciljeva dovodi nas do stanja kad si stalno namećemo neki novi ili još gore više njih. I nije loše biti ambiciozan ali ako nam ta utrka sa drugima i sa samima sobom zapravo postaje opsesija kojom drugima i sebi pokazujemo i dokazujemo da vrijedimo onda je to loše. Kvalitetu života i sebe samih promatrati kroz naočale postignuća i onoga što radimo i koliko radimo ne znači ništa drugo nego put u propast jer te naočale ne propuštaju svjetlo nego se kroz njih vidi samo mrak. Balans je važan. Pa, umjesto da smo fokusirani samo na postignuća i ono što radimo ili što drugi rade, treba sagledavati i ono tko jesmo i kako se osjećamo. I mi i drugi.

Mi nismo samo ono što radimo (do-ing) već i ono (još i više ono) što bivamo (be-ing). Zato sanjajte. Ostvarujte. Budite.

Otpustite ideju da ste definirani (isključivo) svojim poslom. Sasvim je u redu usporiti, uzeti pauzu. Iskomunicirati sebi i drugima umor. Važno je ne osjećati “manju vrijednost” kad se ne može ispuniti neki zadatak, a bez da prelazite vlastite granice. I nemojte brkati izlazak iz zone komfora i stanje ulaska u mogući burnout. Vrlo je lako izgoriti! Uvijek se trudite osjetiti sebe i biti, a ne samo činiti.

#sanjajostvarujbudi Hlifestyle.eu

Zamijenite “to-do” liste sa “to-be” listama na kraju dana i osjećati ćete se bolje.

Kako?

Jednostavno umjesto postavljanja pitanja što jeste ili niste napravili, razmislite kako se osjećate. Osvijestite si zahvalnost.

Već nakon par dana početi ćete više se fokusirati na lijepe trenutke i vlastitu uspješnost.

Prakticiranje „to-be“ liste sigurno ne znači da više nećete raditi ili da ne trebate raditi. Uvođenjem „to-be“ liste u život obogatiti ćete kvalitetu osjećanja, bivanja i otvariti ćete vrata ispunjenosti, zadovoljstvu i harmoniji.

Kada svjesno vidimo gdje možemo napredovati i kada to činimo s ljubavlju prema sebi zbog sebe, nalazimo se u točki rasta. Kada vidimo gdje „padamo“ svjesno možemo odlučiti da danas želimo biti: sretniji, veseliji, opušteniji, ljubazniji, zahvalniji, iskreniji, zabavniji, kreativniji, topliji… Možemo izabrati mjerimo li život s be ili do.

Nemojte si dozvoliti da provedete život ispunjavajući obveze, a zaboravljajući živjeti.

 

 

Post a Comment

#SANJAJOSTVARUJBUDI