Stres i kolagen Hlifestyle.eu

Stres, kisik i kolagen?

Jedan od razloga neminovnog starenja organizma jest oksidativni stres, odnosno djelovanje zločestih slobodnih radikala – kemikalija proizvedenih tjelesnim procesima ili iz vanjskih izvora poput različitih vrsta zagađenja. Oni oštećuju naše stanice i uništavaju kolagen, vrlo važan protein i jedan od najzastupljenijih u našem tijelu. Što je uopće oksidativni stres i kakve to veze ima sa kolagenom i tobom? Pročitaj u nastavku…

Stres i kolagen Hlifestyle.eu

Kada bismo imali mogućnost potpisati da do kraja života izgledamo mladoliko, mnogo nas bi to i napravilo. Nemojmo se zavaravati da ne bismo. Koliko god je opterećenost starenjem zapravo nezdravo, jer je riječ o prirodnom procesu koji ne možemo izbjeći, toliko je prirodna i naša želja da što duže izgledamo mladoliko i osjećamo se kao da smo u dvadesetima.

Prvi znakovi starenja vide se na našem najvećem organu – koži koja tako proračunato i lukavo odaje godine da se jednog dana uhvatimo kako se promatramo u ogledalu i pitamo se gdje je nestao onaj sjaj i jedrost na našem licu. Gdje su isparili?

Stres i kolagen Hlifestyle.eu

Da, ovaj vrlo poznat scenarij dodatno nas opterećuje pored silnih egzistencijalnih problema i obveza koje imamo, a stres pogoduje stvaranju bora, mrlja, sivila i sličnih izdajnika.

Ali samo na trenutak da potražimo odgovor što je oksidativni stres?

Oksidativni stres je stanje organizma u kojem dolazi do povećanog stvaranja izuzetno reaktivnih, slobodnih kisikovih čestica (O). Takve čestice nazivamo „Reaktivne kisikove čestice“ ili skraćeno ROS (Reactive Oxygen Species). One su glavni krivac za nastanak oksidativnog stresa. Slobodna reaktivna čestica je atom ili molekula koja sadrži nespareni elektron (pozitivni, negativni ili bez naboja). Kod optimalnog funckioniranja obrambenog antioksidacijskog sustava organizma i normalnog imunološkog odgovora, mehanizmom prilagodbe povećava se količina vlastitih antioksidanata koji neutraliziraju nesparene kisikove čestice.

Povećanom riziku od razvoja oksidativnog stresa izložene su sve osobe čiji organizam nije u mogućnosti vlastitim mehanizmom prilagodbe povećati stvaranje antioksidanata i održati ravnotežu, kao i osobe kod kojih je potreba za antioksidantima povećana.

Nastanku oksidativnog stresa posebno su podložne starije osobe, osobe koje boluju od nekih kroničnih bolesti kao što su šećerna bolest, reumatske bolesti, Alzheimerova bolest, maligne bolesti, moždani i srčani infarkt, ulcerozni colitis, Crohnova bolest, Parkinsonova bolest, mišične distrofije i žene koje uzimaju hormonsku nadomjesnu tearpiju i/ili oralne kontraceptive.

Povećana potreba za antioksidantima javlja se i tijekom svih stanja u kojima je povećana potrošnja kisika, kao na primjer tijekom povećanih napora i fizičkog opterećenja kod sportaša. Pušači su također posebno ugrožena skupina budući jedna cigareta producira nekoliko miliona nesparenih elektrona.

Kolagen = čudotvorac u našem organizmu

UPRAVO JE KOLAGEN ZASLUŽAN ZA IZGRADNJU VEZIVNOG TKIVA KOŽE, KOSTIJU, KOŽE, MIŠIĆA, LIGAMENATA I TETIVA. MOŽEMO GA SHVATITI KAO PRIRODNO “LJEPILO” KOJE JAČA STRUKTURE DIJELOVA ORGANIZMA, ALI GA I ŠTITI OD ŠTETNIH TVARI I RAZNIH PRIJETNJI.

Osim toga, kolagen je ključni faktor mladenačkog izgleda kože jer joj daje elastičnost, puninu i zdravi sjaj.

Ono zbog čega koža s godinama izgleda drukčije i puno je sklonija borama i neželjenim promjenama jest smanjena proizvodnja kolagena koja započinje čak i prije tridesete godine života.

Ako su vas prethodne činjenice malo zabrinule i rastužile, shvaćamo vas. Protiv nekih se faktora ne možemo boriti, a takvi su većinom vanjski, no protiv nekih možemo. Pravilna prehrana igra važnu ulogu u održavanju organizma zdravim, kao i redovita fizička aktivnost i posvećivanje sebi. Način na koji živimo zapravo je najvažniji faktor u borbi protiv preranog starenja.

NO, PREHRANA I AKTIVNOST NEKADA NISU DOVOLJNE SAME PO SEBI JER NAŠE JE TIJELO KOMPLICIRANI MEHANIZAM KOJEG, DA BI PRAVILNO RADILO, MORAMO POTICATI NA RAZNE NAČINE. JEDAN OD TIH JE I UZIMANJE DODATAKA PREHRANI KOJI POTIČU STVARANJE ODNOSNO OBNAVLJANJE KOLAGENA.

Naš prijedlog je naravno vrhunski NOVELIUS MEDICAL HYDROCOLLAGEN

Stres i kolagen Hlifestyle.eu

kao izbor broj 1 trenerice Andree Solomun

životne savjetnice i lifestyle ikone Borne Kotromanić

 

skincare entuzijastice i žene koja mijenja svijest brojnih žena u Europi kad je u pitanju koža i navike @martina_dearskin

i talentirane makeupartistice @madebyiva 

Svakako osim oksidativnog stresa važan uzročnik opadanja kolagena u našem tijelu je onaj svakodnevni stres. Važno je pronaći balans i na vrijeme krenuti u promjene! Zdravlje i ljepotu ostvarujte već od danas!

 

Post a Comment

#SANJAJOSTVARUJBUDI