adventski vijenac Hlifestyle.eu

ADVENTSKI VIJENAC povijest i zanimljivosti

Ovih dana veliki i mali, šareni i bogato ukrašeni ili jednostavni, adventski vijenci krase naše domove, poslovne prostore… Ali znate li otkud ideja adventskog vijenca? Uz neke inspirativne primjerke koje smo pronašli na instagramu, donosimo vam upravo povijest i zanimljivosti o tom (pred)blagdanskom ukrasu…

adventski vijenac Hlifestyle.eu

@djardin.hr

U široko prihvaćenim pučkim običajima adventskog vremena u novije vrijeme, neizostavan je i adventski vijenac. U antičko vrijeme, vijenac je predstavljao znak pobjede, a u kršćanstvu je postao znak po Kristu dobivena spasenja. Čine ga dva temeljna simbola: krug – simbol vječnosti kao najsavršeniji geometrijski oblik, bez početka i bez kraja te svijeće, odnosno svjetlost, kao simbol pobjede nad tamom, odnosno zlom.

Vijenac je najčešće načinjen od različitog zimzelenog raslinja koje predstavlja neprekinuti ciklus života. Božikovina i tisa simboliziraju besmrtnost, lovor pobjedu nad progonom i patnjom, a cedar snagu i ostvarenje.

adventski vijenac Hlifestyle.eu

@cvjecarnica.skrinjaric

Božikovina ima posebno značenje u kršćanstvu, njeni bodljikavi listovi podsjećaju na Kristovu krunu od trnja. Orasi, sjemenke mahuna te češeri bora koji se koriste za dekoraciju vijenca, simbol su života i uskrsnuća.

adventski vijenac Hlifestyle.eu

@cvit.happens

… krug – simbol vječnosti kao najsavršeniji geometrijski oblik, bez početka i bez kraja te svijeće, odnosno svjetlost, kao simbol pobjede nad tamom, odnosno zlom.

Prvi adventski vijenac, u obliku kakvoga poznajemo, nastao je 1839. godine u Hamburgu. Načinio ga je evangelistički pastor Johann Hinrich Wichren, osnivač doma za siromašnu djecu. Želeći djeci slikovito pojasniti iščekivanje Božića, konstruirao je drveni krug od kotača zaprežnih kola na koji je postavio 19 malih crvenih svijeća i 4 veće bijele svijeće. Svaki dan palili bi jednu malu crvenu svijeću, a nedjeljom veću, bijelu. Vijenac (odnosno kotač) se kroz vrijeme modificirao i ukrašavao zimzelenim grančicama, a s vremenom drvo je u potpunosti zamijenjeno zimzelenim granjem.

@amaranthine_collection

Šaljite nam fotografije svojih adventskih dekoracija u INSTAGRAM inbox ili na mail hrvoje@stankoncept i(li) bruno@stankoncept.eu. Veselimo se podijeliti galeriju vaših radova. Nadamo se da su vam se svidjeli ovi naši neki favoriti i da ćete posjetiti cvjećarnice koje i mi volimo i pronaći nešto za sebe.

Post a Comment

#SANJAJOSTVARUJBUDI