PANTONE 2022. VERY PERI

PANTONE 2022. VERY PERI

Na kraju svake godine, Pantone Color Institute otkriva novu nijansu koja će obilježiti godinu ispred nas. Nakon vibrantne koraljne boje koje je proglašena bojom 2019. godine, klasične plave koja je obilježila 2020. te kombinacije Ultimate Gray sive te Illuminating žute koje su 2021. godine nosile poruku snage i nade, svijet se okrenuo prema Pantone Color Instituteu nestrpljivo iščekujući odabir boje godine za 2022. krajem upravo 2021.. I kao što naslov kaže PANTONE je za 2022. odlučio – VERY PERI.

Njihov odabir još jednom je iznenadio i, ovog puta, oduševio mnoge – za boju 2022. godine Pantone nije odabrao nijansu, već ju je po prvi puta kreirao. Very Peri je boja 2022. godine i o tome su već mnogi portali pisali…

“Živimo u transformativnim vremenima. Kako izlazimo iz intenzivnog razdoblja izolacije, naši se pojmovi i standardi mijenjaju. Pokazujući bezbrižno samopouzdanje i odvažnu znatiželju koja animira naš kreativni duh, znatiželjan i intrigantan PANTONE 17-3938 Very Peri pomaže nam da prihvatimo ovaj promijenjeni krajolik mogućnosti, otvarajući nam novu viziju dok iznova pišemo svoje živote. Ponovno rasplamsavajući zahvalnost za neke od kvaliteta koje plava predstavlja upotpunjen novom perspektivom koja odjekuje danas, PANTONE 17-3938 Very Peri stavlja budućnost ispred u novom svjetlu.“, istaknuli su iz Pantone Color Instituta.

PANTONE 2022. VERY PERI

Već gotovo treću godinu zaredom virus iz Wuhana oblikuje ljudske živote i velika je zapreka zbog koje smo prisiljeni razmišljati izvan okvira, outside the box. Ili, prema riječima Pantoneove direktorice, potrošači su dosad svladali gomilu izazova i zapravo nemaju pojma što ih čeka iza ugla. Znatiželja je oduvijek pomagala ljudima da se izvuku iz neugodnih situacija, a Very Peri, među ostalim, utjelovljuje poruku iz Pantonea da su ovo trenuci u kojima valja biti znatiželjan ili, kako kažu, ‘hrabro kreativan’.

Nova nijansa ljubičaste simbolizira tu novu budućnost, bezbrižan, samouvjeren i kreativan duh.

PANTONE 2022. VERY PERI

A jeste li znali zapravo kako sve to funkcionira sa PANTONE bojama?

Kako je u povodu objave boje 2021. zapisao CNN, Pantone već više od dvadeset godina pokušava svoju djelatnost, boje, učiniti dijelom svakodnevne konverzacije i pokazati potrošačima da one imaju i psihološku ulogu. Ili, kako je izjavila Pantoneova izvršna direktorica, izbor boje godine način je da se pokaže da su boje integralni dio ljudske svakodnevice, a nerijetko se uzimaju zdravo za gotovo. No osim psihološke moći njihove boje imaju i onu ekonomsku. Ove je godine Pantone sklopio partnerstvo s Microsoftom pa će nijansom Very Peri biti obojeni neki proizvodi toga tehnološkog diva. Naravno, Microsoft neće biti jedini brend koji će nijansu 2022. upotrebljavati u svojoj liniji proizvoda.

Čim Pantone lansira novu boju, već gomila brendova stoji redu ne bi li kupila pravo na korištenje trendovske nijanse na svojim proizvodima, bilo da je riječ o kozmetici, modi, interijerima bilo o tehnologiji. Kompanija, dakle, trguje gotovo svim nijansama koje se mogu zamisliti pa brendovi nerijetko kupuju ‘svoje’ standardizirane Pantoneove boje jer im je to sigurniji izbor nego da ‘mućkanje’ prepuste pojedinim dobavljačima. Tako, primjerice, McDonald’s ima svoju, točno određenu nijansu žute (Pantone 123). Jedna od najpopularnijih nijansi plavozelene također je kreirana u Pantoneu i ekskluzivno prodana Tiffany&Co.-u. Taj proizvođač nakita svoj globalni uspjeh može zahvaliti upravo toj boji koja je postala njegov zaštitni znak. Starbuck’sova zelena, Hermèsova narančasta, slavni crveni potplat na Louboutinovim cipelama i Coca-Colina crvena također su boje koje je za brendove kreirao Pantone.

Iako je riječ o privatnoj kompaniji koja ne objavljuje podatke o prihodima, nema sumnje da je njezin biznis s bojama itekako lukrativan, posebno uzme li se u obzir da gotovo da nema konkurencije na tržištu. U njoj se također nadaju da će Very Peri ponoviti uspjeh ​nijanse ​Rose Quartz (milenijska ružičasta) koja je prije pet godina pomela tržište i koju su u svoj vizualni identitet i proizvode integrirali brendovi poput Thinxa, Glossiera, Everlanea i The Winga. No čak i da se ne dogoditi bum Very Peri, činjenica jest da ćemo upravo tu nijansu češće viđati u ponudi modnih i beauty-brendova, dizajnera interijera, ali i tehnoloških giganata.

PANTONE 2022. VERY PERI

#marketingdigitalnogdoba uistinu je puno više od onog što puno puta mi tek zamišljamo…

PANTONE 2022. VERY PERI

Post a Comment

#SANJAJOSTVARUJBUDI