Search
Close this search box.
Lupercalia

Lupercalia – rimski festival plodnosti i braka

U čast boginje Junone

U antičkom Rimu, veljača nije bila samo vrijeme hladnoće i zimskih mrazeva, već je bila obilježena i jednim od najživopisnijih festivala u čast boginje Junone – Lupercalia.

Ovaj festival, koji se po istraživanjima održavao od 13. do 15. veljače, bio je posvećen plodnosti, braku i zaštiti obiteljskih veza, a obilježavao se na brežuljku Palatinu, jednom od sedam rimskih brežuljaka.

Lupercalia

Festival prepun rituala 

Lupercalia je bio višednevni festival koji je bio obilježen raznovrsnim običajima i ceremonijama koje su duboko ukorijenjene u rimsku tradiciju i vjerovanja.

Centralni dio festivala bio je posvećen boginji Junoni, zaštitnici braka i plodnosti. Junona je bila višestruka božica, a najpoznatija je kao zaštitnica braka i zaštite obitelji.

Jedan od ključnih običaja Lupercalia bio je ritual očišćenja i blagoslova prostora za plodnost. Grupa svećenika, poznatih kao “Luperci”, provodila je ritual obilaska okoline, posebno oko Palatina, noseći kožne prutove poznate kao “februa”. Ovi prutovi simbolizirali su plodnost i zaštitu od zla. Prutovi su korišteni i u drugom dijelu ceremonije gdje su mladići, također nazvani “Luperci”, golih torza trčali oko Palatina, udarajući ljude prutovima kako bi ih očistili i oslobodili zla.

Osim ovog rituala čišćenja, Lupercalia je bio poznat i po svom obilju zabave i slavlja. Bilo je običaj organizirati razne igre i natjecanja, a hrana i piće bili su obilno prisutni tijekom cijelog festivala. Također, vjerovalo se da su Lupercalia imala i afrodizijačka svojstva, te su mnogi parovi vjerovali da će sudjelovanje u ovim ceremonijama povećati njihovu plodnost i ljubavnu sreću.

Lupercalia

Dolaskom kršćanstva Lupercalia se gasi

Iako je festival Lupercalia bio popularan u antičkom Rimu, s dolaskom kršćanstva festival je postao kontroverzan.

Kršćanski vođe su osudili neke od običaja i ceremonija povezanih s Lupercalia kao poganske i nemoralne.

Kako se kršćanstvo širilo, Lupercalia su postepeno zamijenjena kršćanskim praznikom Sv. Valentinom, koji se također obilježavao u veljači.

Lupercalia je bio više od običnog festivala – bio je to izraz vjere, kulture i zajedništva u antičkom Rimu, ostavljajući trajni pečat na svjetskoj povijesti i naslijeđu.

Sadržaj:

Ostavite svoj komentar